Isnin, 10 Februari 2014

Daddy curi lagi :) dr http://mommyrinduqhalif.blogspot.com/search?updated-max=2013-03-23T12:27:00%2B08:00&max-results=7

 

 

RiNdU BeRtAnDaNg LaGi...

Hmm..mami sebenarnya baru nak biasakan diri berblogging ni(alamak,cikgu BM tp bahasa..ya ampunnn..)..dah lama nk buat blog(tiba2 teringat cool blog plak dah...) tp sbb sibuk dengan hal sekolah dan tahap 'M' yang sangat tinggi,maka paham2 je la...

Akhirnya, mami menulis a.k.a blogging kerana dirimu sayang, Qhalif Putra...mami menulis kerana mami mahu memori dan kenangan bersama Qhalif diabadikan dan dicoretkan(nak tulis diari mami malas)...sehingga suatu hr nnt bila mami tak mampu nak bercerita tentang dirimu nak, maka biarlah blog ini berbicara untuk menyuarakan kembali segalanya...

Setiap detik, saat, jam yang berlalu, mami sentiasa meRINDUimu nak...malah,ketika tidur pun mami mahu mengingatimu nak...Setiap kali usai solat, mami menyampaikan sepenuh pengharapan kepada Allah tempat kita berserah dan sebaik2 tempat memohon pertolongan agar rohmu sentiasa tenang di sana..ameen

Nannti kita sambung lagi dalam next entry ye....

Semoga kita bertemu di sana nannti..tunggu mami dan daddy ye..in shaa Allah




DeMam pAnAs a.k.a overwrapped 

 

 
 Asyik tido jer anak daddy nie

 Seronoknya bila Qhalif dah berada di rumah..dia anak yang baik..dia akan menangis bila diletak dan hanya diam dan terus tertidur dengan lenanya bila dipangku (rupa2nya itu petanda dia hendak 'pergi'.....bila dikenang, dia bagi mami dan daddy peluang untuk peluk dan belai dia sebelum dia 'pergi' jauh....)
Hari Jumaat 8 Feb, badan Qhalif macam panas mulai petang..mami ajak daddy pergi ke ER petang tu tapi nenek cakap "...takde pe tu,budak memang macamtu sebab pagi tadi dia baru kena cucuk BCG tu.."..tapi mulai maghrib sampai ke tengah malam, Qhalif non stop nangis,even dipeluk pun,dia masih menangis..menyusu pun tak nak..
Jam 12 tghmalam, mami paksa daddy bawak Qhalif ke ER...mami dah tak peduli sakit mami, yang penting Qhalif..lepas daftar, nurse cek temp 39.1 °C ,kena refer doc..mami bawak Qhalif dan kena interview oleh doc..pastu kena tunggu sebalik tirai sementara doc cek Qhalif..rupa2nya doc nak ambil darah,apa lagi menjerit bagai nak rak la Qhalif...mami rasa macam nak je terjah masuk dan ambil Qhalif bawa balik...tak sampai hati mami dengar,macam sakit sangat2..sampai sayup2 tangis tu,dah hilang suara...yela,lebam kat tangan dan kaki pn tak hilang lagi,dah nak kena cucuk lagi..tapi memikirkan kesihatan Qhalif 1st priority, mami tahan je perasaan kat sebalik tirai langsir tu sambil mundar mandir berselawat tenangkan perasaan...
selepas sejam, baru nurse panggil..bgtau Qhalif punya temperature dah back to normal..mungkin overwrapped (maksudnya banyak lapisan kain membaluti tubuh anak sehingga suhu badan dia meningkat)..Alhamdulillah syukur...tapi..doc bagitau,Qhalif kena admit NICU untuk observation 4 1 nite..reasonnya,jika sepanjang obsv tu temperature dia stabil,so dia boleh discaj (hopefully)...kalo temp dia turun naik dan menunjukkan demam, dia kena tahan lagi dan perlu diambil darah...tu yang mami takut sangat2...dalam hati tak putus2 berdo'a,moga dia ok..Qhalif anak yang baik...dia mesti sembuh..
Subuh2 3 a.m Sabtu 9 Feb, Qhalif admitted NICU dengan mami..daddy kena balik ambil barang2 Qhalif dan mami..bila kat kaunter NICU, mami informed doc yang bertugas tentang condition Qhalif dan tak lupa tangan kanan dia yang tak aktif..seolah2 terkulai..doc test dan cakap ok..mami diam lagi (dalam hati, ok ke tangan kanan tu tak respon?)bermulalah episod tak cukup tidur...mami tak berpeluang untuk buat apa pun..even nak ke tandas pun terpaksa mintak nurse tengok dia kejap..makan minum even tidur pun, mami tidur duduk..tidur ke?rasanya pejam mata je..makan ke?tak pun sbb bila Qhalif dalam ribaan,mami tak boleh gerak langsung,dia akan jaga dan menangis..huhu..kalo letak dia apatah lagi..letak dalam bekas pun bila doc datang check up dia..dan yang buat mami lega sikit, suhu badan dia normal bila setiap kali doc buat rondaan dan obsverved...
Mami juga ada maklumkan doc, lepas menyusu dia muntah..nak tahu doc jawab pe?...muntah plak..bukan muntah kot,muak je kot tu..apakah..takkan la mami tak bole beza muntah dan muak..took for granted betul la doc ni..dia anggap seolah2 kita ni mengada2..dia pantau untuk demam je..bukan nak tengok perkara lain..lepas doc cakap macamtu,mami pun diam je...ambil Qhalif dan terus peluk..malam tu jugak mami menangis dalam diam..'nape nak?anak nak bagitau mami apa ni?Ya Allah sembuhkanlah anakku..apakah petanda ni?nape anak nangis je ni?'..tik tok tik tok, masa berlalu begitu sahaja...
Akhirnya, lebih kurang pukul 1 a.m, after last check up,temp Qhalif maintain normal..alhamdulillah..doc maklumkan pada nurse untuk siapkan semua dokumen untuk discaj..pagi nanti bole keluar...akhirnya,dady datang jemput pukul 9am setelah siap semua.doc pesan jangan balut anak banyak sangat kain,cukup baju dan bedong je..Ok doc,noted...

    Yahoo balik rumah leh tido

Alhamdulillah, home sweet home again..bila dah balik rumah,baru la mami rasa lapar dan sakit..bidan yang datang urut, cek jahitan mami..dia cakap ada bengkak sikit dan nasihat,jangan banyak bergerak dah...mami senyum je (anakku sakit takkan ayah dia plak nak kena duduk dalam NICU tu..)..apa yang penting Qhalif dah sihat dan balik rumah..

3 ulasan:

  1. SYAHDU pulak aku baca blog cikgu ni..haha

    BalasPadam
  2. Jamian sarif , sy bkn cikgu hehehehehe
    nabila biela, sabar dgn dugaan NYA

    BalasPadam